Sådan sikrer du ren smag og ingen lugt i drikkevandet

Smagen af vand varierer fra sted til sted, men det må aldrig tage smag af de kontaktmaterialer, som det møder undervejs fra udvindingsstedet til vandhanen. Kontaktmaterialerne må heller ikke forårsage lugt, misfarvning, eller at vandet bliver uklart eller danner skum.

Disse krav virker ret indlysende, men har ikke desto mindre gennem tiden udgjort så store udfordringer, at det har været nødvendigt også at skabe regler omkring den oplevede kvalitet – sammenfattet i ”Smag og lugt”.

Et eksempel på smag- og lugttest

I AVK GUMMIs udviklingsafdeling gennemfører vi smag- og lugttest som en fast del at testprogrammet, når vi udvikler nye blandinger til drikkevand. Metoden bygger på sammenligning af to vandprøver: En med gummi og en uden.


Den testansvarlige forbereder testen på følgende vis:

De to flasker henstår i et mørkt skab i 3 døgn ved rumtemperatur, hvorefter man starter med at sammenligne lugten. Hvis den er tilfredsstillende, sammenlignes smagen.

Testen udføres af 3 personer, der tilfældigt udtages af et panel af medarbejdere, som er blevet godkendt til opgaven. Testpanelet vurderer prøven uafhængigt af hinanden, hvorefter gennemsnittet beregnes.


Hvad kan forårsage smag og lugt i en gummiblanding?

En gummiblanding består af forskellige ingredienser, hvor den vigtigste er polymeren. For drikkevand er det oftest EPDM, blandt andet fordi den afgiver væsentligt mindre smag og lugt end mange andre polymerer, fx NBR og SBR. EPDM kan igen underopdeles i en lang række varianter, som hver især kan have ingen eller noget smag og lugt.

Udover polymeren tilsættes fyldstoffer – nogle forbedrer egenskaberne, mens andre blot skal gøre blandingen billigere. De billigste fyldstoffer har desværre en tendens til at afgive smag og lugt, blandt andet på grund af urenheder.

Blødgørere bruges til at justere hårdheden og medvirker også til at homogenisere blandingen. Begrebet dækker over mange kemikalier, hvoraf en del er forbudte eller uønskede på grund af sundheds- og miljøskadelige egenskaber. Det gælder for eksempel ftalater og aromatiske mineralolier. AVK GUMMI valgte for mange år siden helt at undgå disse stoffer, og til drikkevand anvendes kun godkendte ingredienser, der bl.a. også anvendes i fødevarer eller indgår i medicinske produkter.

Vulkaniseringssystemet er en kombination af ingredienser, som har til formål at danne koblinger mellem polymererne, så der dannes et elastisk netværk. De stoffer der indgår kan potentielt afgive smag og lugt, så her handler det om at designe et system, som på den ene side giver de rigtige egenskaber og på den anden side ikke afgiver smag og lugt.

Der ligger rigtig meget knowhow i at formulere gummirecepter, som opfylder lovgivning, ikke afgiver smag og lugt samt har de rigtige kemiske og mekaniske egenskaber. Vi ser dette samspil som en kernekompetence, som altid vil være vigtig for forbrugeren, vores kunder og dermed vores virksomhed.